Коли вводити прикорм

Коли починати прикорм?

Опираючись на офіційну інформацію Всесвітньої організація охорони здоров’я WHO починають прикорм приблизно в шість місяців. В цей час потреба організму перевищує корисні компоненти грудного молока. 

ВООЗ рекомендує, починати отримувати прикорм з 6 місяців на додаток до грудного молока. Після 5,5 місяців варто слідкувати за дитиною, за готовністю.

Не можна вводити прикорм в 4 місяці без призначення лікаря.

Ознаки готовності до прикорму за даними CDC:

  • Сидить самостійно або з підтримкою.
  • Вміє контролювати голову і шию.
  • Відкриває рот, коли пропонують їжу.
  • Ковтає їжу, а не штовхає її назад на підборіддя.
  • Підносить предмети до рота.
  • Намагається схопити маленькі предмети, такі як іграшки або їжа.
  • Переносить їжу з передньої частини язика на задню для ковтання.

Не затягуйте прикорм до семи місяців, а також не вводьте тиждень один продукт. Про те, як саме вводити продукти буде окрема стаття. Також важливо, щоб дитина була присутня на кухні при звичних процесах, мала змогу спостерігати за процесом харчуваня батьків.

ВООЗ рекомендує прикорм 2-3 рази на день протягом 6-8 місяців, 3-4 разів на день 9-11 місяців та після року перекуси 1–2 рази на день за бажанням. Орієнтуємося на дитину та голод.

Діти можуть їсти пюре або напівтверду їжу шматочками в безпечній подачі, починаючи з 6 місяців.  У віці 12 місяців більшість дітей можуть їсти ту саму їжу, яку споживає решта сім’ї, за умови здорового харчування. 

За даними CDC Від 6 до 12 місяців грудне молоко та/або дитяча суміш все ще є основним джерелом харчування для вашої дитини, але тверда їжа поступово почне складати більшу частину її раціону. Пам’ятайте, дитячий животик маленький і не може вмістити забагато їжі. Перерив між прийомами їжі становить близько трьох годин.

На початку прикорму діти знайомляться з їжею. Ви починаєте давати 1-2 ложки, збільшуючи порцію. Діти на самоприкормі розкидають багато їжі та пізнають активно її, це хороший процес. 

Ви можете почати з пюре або шматочків, головна умова це не давати на початку прикорму пюре в якому є шматочки.

Збірник рецептів “Перекус на кожен день”

Підписуйтеся: youtube  Познайомитися з нами:  Instagram

Рекомендую всі питання, щодо діток, також обговорювати з педіатром. Інстаграм педіатра.

Броколі прикорм